אוקטובר 26, 2019
נכתב ע"י ענבל1
תגובות
אחרי נסיעה מתוכננת מצ'יטואן של 5 שעות שלקחה 12 שעות הגענו לקטמנדו.
אחרי 12 שעות נסיעה, מתוכם 5 שעות בפקק בכניסה לקטמנדו (במהלכם עברנו 24 קילומטר) הגענו לטאמל - קטמנדו. שוב הסבלנות והקור רוח של הנהג הדהימה אותי. הניגודיות בין הרוגע שלהם והדרכים הסוערות האלה. לפנינו הייתה תאונה בין משאית לאוטובוס נוסעים. לכולם שלום. בעלת הקיוסק השומם ליד עשתה את השנתית שלה בחצי שעה שהתאונה חסמה את הכביש. לא נרשמו שום עצבים מצדם של עושי התאונה או הנהגים שמחכים בפקק. ההתקדמות בפקק שלנו אחרי זה הייתה כ-5 קילומטר לשעה, בעליה (זינוק בעליה בפעולה) והתקדמות של כמה פיקסלים במושגי יקום. הנהג ועוזרו (הנהג רק נוהג, העוזר עושה הכל, ממש כמו מאמא של האוטובוס) עצר למי שהיה צריך לשירותים, למי שרצה הפסקה. בכלל הייתה תחושה של "כולם היו בניו". חוויה.
הגענו לקטמנדו בשמונה בערב, מותשים, למזלנו סגרנו מראש מלון ששייך לאותם בעלים של הגסטהאוס בצ'יטואן כי לא רצינו להגיע ולהתחיל לחפש. המחיר היה זול אז אמרנו שבמקרה ולא יהיה טוב, נמצא מקום טוב יותר בבוקר למחרת כשאפשר לחפש בלי לחץ. בטיול בוקר פגשנו משפחת קופים שטיילו על חוטי חשמל. קיבלנו את קטמנדו, בעיקר את האבק שלה, לפנים.
המלון לא היה משהו וההבטחות שלהם להעביר אותנו בבוקר לחדר יותר טוב לא התממשו אז מצאנו לנו מלון אחר (Hotel Ace) לא רחוק משם ואני בהחלט יכול להכתיר את המלון בתואר המלון הטוב ביותר שגרנו בו בנפאל. 2 חדרים מרווחים מאוד עם מצעים לבנים נקיים ומקלחת חמה שלא בא לצאת ממנה.
רעננים ומרוצים אחרי המעבר מלון יצאנו שוב לטיול ברחובות העיר. ב-Lonely Planet יש מסלולי הליכה מומלצים והחלטנו ללכת לפי אחד מהם שמסתיים ב-Durbar Sqaure. עברנו דרך סמטאות סואנות וחצרות בתים שקטות. עשינו טעימות לכל מיני מאכלים שלא היה לנו מושג מה הם. אחד היה בצק ממולא במשהו שהם קוראים לו שוקולד אל יש לו טעם של תמרינדי שהתגלה כנפילה רצינית. חוויה.
טעמנו 'פאסל לאסי' בטעם של לאסי אמיתי שעד עכשיו לא טעמנו כמוהו. קצת מזכיר מלבי בהגשה, עם אגוזי קשיו מלמעלה. טעים אש, התמקמנו ליד הדוכן ושתינו כמה כאלה. הלכנו הליכת רכבת בשווקים שהרגישו כמו הליכה בתוך קופסת סרדינים בזמן שכולם נועצים עיניים בילדים ומחייכים וחלקם פשוט מבקשים 'קליק'.
החלטנו להתחיל עם Swayambhunath (סוואיאמבונת) המוכר גם כמקדש הקופים. 10 דקות נסיעה מהטאמל במונית.
היה מאתגר. בכלל אני נתקלת פה המון ב'אפקט החשיפה', כל פעם שיש לי חרדה ממשהו, אז אני מקבלת אותו במינונים קטנים שעולים ומתחזקים עד כדי המון ואדישות מצידי.
דוגמא 1, הקופים: בהתחלה קופים בטרק האנאפורנה על צמרת עץ בגובה ההר בגדה ממול, אח"כ בספארי בצ'יטואן, אח"כ על חוטי חשמל מעל הראש ברחוב, ואז לרגלי Swayambhunath איזה קוף נחמד, אח"כ קוף פחות נחמד, ואז כמה תינוקות קופים ליד אימם (כמה אנושי!!) ואז הם פשוט הולכים לידי, קופצים מאחורי, והכל סבבה. חלפה ההיסטריה 😊
300 מדרגות מובילות למקדש. במהלכן נחשף עוד ועוד מהנוף על עמק קטמנדו וגם הקופים ממשיכים ללות אותנו מכל הצדדים עד שהם הופכים להיות חלק אינטגרלי ואנחנו כבר מפסיקים לשים אליהם לב.
מלמעלה אפשר לראות את כל העמק. המקום לא מסתכם רק ב'סטופה' המרכזית, מסביבה פזורים מקדשים קטנים יותר, חנויות מזכרות ולא מעט קופים ותיירים ואנשים מקומיים ששמחים לענות על השאלות ולספר את הסיפורים.
ראש השנה
הסתובבנו שעה למעלה עד שמיצינו את הנוף וסובבנו את כל גלגלי התפילה. מקום מעניין מאוד, אפשר לשבת ופשוט להתבונן באנשים מקומיים שממלמלים ומסובבים את כל גלגלי התפילה, בקופים המקפצים ובהתנהגותם האנושית להפליא, בכלבים המשוטטים ובנוף הצבעוני הפרוס לרגלינו.כנראה שזה מה שהיינו עושים אם לא היה לנו היה את ערב ראש השנה לפנינו :-) הידיעה שערב חג מילאה אותנו געגוע למשפחה ולחברים, ומחשבות על הדברים שהשגנו / החלפנו / וויתרנו / שיחררנו / הרווחנו / התגברנו / הכרנו / ניפרדנו בשנה החולפת, מילאו אותנו גאווה. תוהים מה צופנת בחובה השנה החדשה ובטוחים שהיא תיהיה עבורנו מלאה בעוד המון הפתעות, חוויות, אתגרים, התמודדויות הכרויות, פרידות, מפגשים, צחוקים, געגועים, ומקווים שעם הרבה בריאות ועוד הרבה שמחות.
בערב החג יצאנו לבית חבד ומשם הליכה של "7 דקות, ממש מעבר לפינה" שכוללת לחצות 3 צמתים סואנים ללכת בין הפרות ולפגוש את האבק של קטמנדו עם טיפטוף גשם בחברותא עם המון ישראלים שהולכים יחד, באחווה ורעות, עם חיוכים שמפוזריים עם כוונה שלמה, לארוחת חג המונית. שאף אחד כמעט לא מכיר אף אחד אבל כולם מכירים את כולם.
סדר ארוחת החג (או איך שקוראים לזה) התקיים באולם אירועים מקומי והיו שם כ 400 ישראלים, לבושים חגיגי, מברכים ומחייכים אחד לשני. התרגשתי להכיר את הרב חזקי (ואני בדרך כלל לא חובבת הז'אנר) משהו ביכולת שלו לשמח 400 מטיילים ולגרום להם לתחושת שייכות חזקה ושמחה גדולה ריגש אותי מאוד. נוצרו הכרויות חדשות, שירה בציבור, דיבורים על הארץ, על היעדים הבאים, ואלה שעברו. כל הילדים שהכירו לפני חצי דקה כבר מרגישים כאילו היו שם תמיד ומיד מחליפים "סיפורי קרב" משתפים חוויות, מתרוצצים באזור וכבר קובעים למפגש למחרת. היה ערב חגיגי ומרגש ממש. חוויה.
Patan Durbar Square
המקום הבא שביקרנו בו יום למחרת היה Patan Durbar Square – כיכר המקדשים בפטאן.
וואו איזה מקום. איזו הסטוריה, (אני מרגישה עכשיו שאני אומרת את זה בדיוק כמו אמא שלי :-)) איזה עושר תרבותי. בעבר קטמנדו הייתה מחולקת לשלושה ערים ששלטו בהם אחים (מלכים) והם התחרו ביניהם למי תהיה הממלכה היפה ביותר ולכן הרבה כסף ומאמץ הושקעו בכיכר המרכזית של כל עיר. האגדות מספרות שלאומנים שיצרו מקדשים ויצירות אמנות יפות בכיכר היו מורידים את הידיים ואת העיניים כדי שהם לא ייצרו משהו דומה לזה בעיר אחרת. פטאן היא אחת משלושת הערים האלה.
הסיפור על העיר מרתק, על חיי המלכים, על האלים, על כמות האיברים שלהם ועל מה זה אומר, על החינוך המיני לילדים באמצעות הקמאסוטרה על המקדשים, על החג שיהיה פה שבוע הבא ובא יעלו זבח של 108 חיות (108 הוא מספר המזל בהינדו ובבודהיזם) וישתו את הדם וישפריצו על הדלתות למזל ולאנרגיה טובה. גם כל החיות קדושות, כי החיות הן הנהגים של האלים אז כל חיה שמסיעה אל, היא קדושה. עכברים מסתובבים חופשי בין המקדשים (ראינו אחד כמעט נכנס לכיס של שוטר ולשוטר זה לא הזיז). זה נראה די טבעי כל הקטע הזה עם העכברים שמסתובבים ברחובות גם ליד מסעדות ומאפיות. ובאיזשהו שלב אני מתחילה להתרגל לזה. מי אמר 'אפקט החשיפה'?. חוויה.
לקחנו מדריך מקומי שהעביר לנו שעה וחצי של סיור מרתק. זה אחד המקומות שלא כדאי לוותר על המדריכים המקומיים שקופצים על התיירים ברגע שרגלם דורכת במקום. לא נתחיל כאן לספר את כל ההיסטוריה של Patan כי הילדים עושים זאת הרבה יותר טוב מאיתנו אבל אם יש לכם מעט זמן בקטמנדו, זה מקום חובה לבקר בו.
הנפאלים חיים בשלום עם כל החיות. גם עם כל האנשים שהם לא סינים. הם נחמדים ברמות, שקטים, מנומסים, מכבדים אחד את השני ואת האחר.
אחרי שוטטות רבה הילדים קלטו מסעדה סינית שבה מזמינים מרק סיני (או חריף או לא או פטריות) למרכז השולחן. המרק יושב על כירה חשמלית ורותח כל הזמן. הסועדים בוחרים שיפודים עם כל מיני דברים עליהם מתוך המקרר ומבשלים לעצמם בתוך המרק. כל שיפוד 20 רופי. בנוסף לטופו, עוף, פטריות מסוגים שונים וירקות, היו לא מעט דברים בלתי מזוהים שאת חלקם ג'קי טעם אבל לצערינו לא גילינו שום דבר שווה במיוחד.
סך הכל נאכלו 128 שיפודים שונים....
סך הכל נאכלו 128 שיפודים שונים....
מוזמנים לראות את הקליפ שהילדים הכינו על פתן, על הסיבה לדלתות הנמוכות בנפאל, על מקדשים, מלכים ו33 מיליון אלים.
רפטינג בנהר ה"בוטה קוסי"
הרגע ממנו חששתי ממש זה הרפטינג. כל משפחה שעשתה את הרפטינג וסיפרה לי על זה ישר הייתי מסתכלת על האמא ומנסה להבין אם היא נכנסה לזה בדעה צלולה וכמה באמת סיכון יש בזה? ישר עלה לי בראש אבא שלי שהיה תופס כל פינה של שולחן שהיינו עוברים כילדים, להגן עלינו רק שלא נקבל מכה או שיפשוף. אז כל הזמן חשבתי האם יהיה ברפטינג מישהו "שיחזיק את הפינה של שולחן" עבורנו?.
גם בואו נדבר גלויות, מדובר ב-3 ילדים שנוטים לעיתים להיות שוטתניקים ולא צפויים, שניים מאיתנו חולי אקסטרים, ואמא מעט חרדתית שעדיין מוצאת את עצמה מחזיקה פינות של שולחנות (בלב בלי שהם יראו) רק כדי להגן עליהם.
היינו די סגורים שאנחנו עושים את נהר ה"טרישולי" כמו כל המשפחות שעשו, אבל לא רצינו לחזור בחזרה באוטובוס מקומי בימי חג כשיש פקקי ענק. בסוכנות הציוע לנו נהר חדש ומותאם למשפחות עם מים ממש נקיים ועכשיו הנהר לא גבוה מידי וגם יותר קרוב לקטמנדו וההגעה לשני הכיוונים ברכב פרטי. החלטנו ללכת על ה"בוטה קוסי" שזה יותר קרוב ובכיוון הפוך. קצת חששנו כי זה לא מסלול סטנדרתי עם ילדים. ותכלס, יחסית הוא רגוע, זה נהר עם זרימה חזקה בעונה הזו.
שוב סרטים כל הלילה והליכה הלוך וחזור לסוכנות וקבלת עוד מידע ועוד חיזוקים. בחששות והתרגשות התייצבנו למחרת ביחד עם 2 מדריכים מוסמכים מעל 20 שנה ברפטינג, שנראו מאוד מבטיחים, מדריך ועוד מדריך מאבטח על קייק נפרד. ויצאנו לדרך, נסענו לכוון גבול סין בדרכים חלומיות עם עמקים מהאגדות ופרפרים, וואו הארץ הזו מפוצצת בפרפרים. ועצרנו ללאסי הכי טעים שאכלנו והבטחנו לעצור שם גם בחזור.
הגענו "לריזורט" על גדות הנהר, התארגנו עם סירה ועלינו במעלה הנהר לתחילת הרפטינג. אחרי הנחיות ומבחני פתע שאני עשיתי אחרי המבחנים וההסברים של המדריך, יצאנו לדרך. אחרי שתי דקות נכנסנו למים די סוערים (בשבילי גם סערה בכוס תה היתה נחשבת סערה), כל אשד הרגיש כמו צונאמי, החזקנו חזק, כל פקודה שהמדריך קורא אני צועקת אותה ממש חזק לילדים (בליווי שמותיהם) ומבקשת שיחזיקו חזק בחבל וישארו ישובים בתוך הראפט.
התפללתי לעצמי שנצא כולנו בריאים ושלמים מהרפטינג הזה. התסריטים שרצו לי בראש היו קשים ולא יכולתי לדמיין חיים באף אחד מהתסריטים. אפילו זרקתי לג'קי שפעם הבאה לא צריך להתלהב על ההתחלה ושיום אחד היה מספיק. ושאני מיציתי את הקטע. אורי כנראה קצת ספג מהלחץ שלי והיה לחוץ וצרח אחרי כל פקודה והיה השוטר ששירה ויהלי עושים את זה גם. יהלי עף על הסיפור ורק חיכה לרגע בו יוכל לקפוץ למים ולהתלות בסירה. אמרתי שיש חולה אקסטרים. רק המחשבה על זה גרמה לי ללחצים בחזה אבל ג'קי פירגן לו.
למזלנו אחרי שעה היתה הפסקה של שעתיים להפסקת צהרים שזה מספיק זמן לאפשר לאורי לזנק לבריכה ולפספס מדרגה ולערוך מפגש אף -שפיץ של בריכה. לבריכה שלום. האף של אורי קיבל אופי.
חזרנו לראפט לעוד שעתיים שהיו אמורות להיות די רגועות. פרט שולי, הנהר גבוה והזרימה יחסית חזקה. תוך 2 דקות נכנסנו למערבולת צמודה לסלע והראפט נטה על צידו שאני בחלק התחתון כמעט נשפכת מהראפט וג'קי תופס אותי ואני צורחת לילדים שיחזיקו חזק ומתפללת חזק חזק בלב שנצא מזה כולנו בריאים ושלמים. הרעש של המים, ושל הצעקות, ובעיקר הרעש בראש גרמו לסיטואציה להרגיש כמו נצח. לא רציתי שלילדים אח"כ יהיה פחד ממים אם אמא שלהם תישפך מהראפט. לדעתי המדריך נלחץ מזה לא פחות.
מיד שיצאנו מהסכנה עשינו הפסקה ואני ביקשתי לקצר אותה (יאאללה לסיים כבר עם הסטרס הזה). המשכנו ובאמת היה יותר רגוע, ויהלי קפץ למי הנהר הקפואים בהתלהבות רבה והמדריך משה אותו מהמים כמו שמושים שק תפוחי אדמה. האוירה נהייתה קלילה יותר ויכולנו להנות מהנוף, מההרים וטראסות האורז הבוהקות וגם מנזקי המונסון האחרון והתדרדרות הסלעים ונפילת עצים ענקיים מהשורשים במורד הצוקים. עצרנו באי באמצע הנהר ושיחקנו משחקים שרק אנשים שיש להם משוטים וחלוקי נחל בכל מיני גדלים יכולים לשחק בהם. אפילו נכנסנו כולנו למים הקפואים והיה נחמד, מצחיק ומרענן. והופה תוך עשר דקות מחזרה לראפט הסתיים המסלול להיום. וכולנו בריאים ושלמים.
אחה"צ ישבנו ליד הנהר ופונקנו עם בוטנים עם לימון כוסברה, בצל, מלפפון, וצ'ילי (סלט בוטנים משובח ומרענן) ופופקורן לילדים. חודשיים הם לא נגעו בפופוקורן! איזו התרגשות.
בערב המדריכים הציעו שמחר נעשה מסלול עם קטע מעט יותר קשה. הם יבדקו קודם ואם יהיה מסוכן אז נעשה אותו ברגל כי זה חלק שבטוח לא מתאים לילדים בדרך כלל. התנגדתי ישר. באנו לעשות כיף חיים ולא לסכן חיים. אורי דאג כל הרפטינג הזה וחשש שיקרה משהו למישהו. הסברנו לאורי שבטיחות מעל הכל ושנעשה את אותו קטע שעשינו היום רק רצוף.
את הלילה העברנו באוהל שטח וכל הלילה הייתי עסוקה בלבודד קולות ולקבץ אותם לשכבות לפי נושאים: קופים, צרצרים, פרות, נהר ולקראת בוקר הצטרפו גם קולות הציפורים.
בבוקר יצאנו לנהר לאותה נקודת התחלה מיום קודם רק שהפעם הכל רגוע (יחסית), איפשרנו לילדים לשבת על
שולי הראפט ולקפוץ למים וגם להיתלות על הקייאק של המדריך המאבטח, לצוף בזרם ואז "דגנו" אותם לראפט. עקפנו את הסלע המאיים ובעיקר נהנינו מהחוויה והנופים. ראינו דייגים שדגים באמצעות מכות חשמל למים (הולכים עם מצבר על הגב ו"שוקר" מאולתר מבמבוקים), ילדים מתקלחים בנהר, גשרים ארוכים וגבוהים מאוד תלויים מעלינו. והתבאסנו שנגמר. השלוש שעות שהיו אמורות להיות הסתיימו תוך שעה ורבע בגלל הזרימה החזקה בנהר. הרפטינג היה חוויה מאתגרת, שחיזקה את השיח בין הילדים וגרמה להם לשתף בחששות ולהבין אחד את השני, לסמוך ולהאמין אחד בשני, חוויה של התמודדות ושיחרור פחדים על ידי התמודדות איתם.
והופ חזרה לקטמנדו לא לפני שעצרנו ללאסי החלומי של הגברת בעמק קטמנדו, עם הפרחים הצבעוניים והקישוטים הטעימים, ועוד קצת פקקים כי זה לפני ערב חג שלהם (דוסה) וכל אנשי קטמנדו יוצאים מהעיר למשפחות בכפרים לעשרה ימים של משפחתיות וחגים.
סיכום
התאהבתי בנפאל באיחור. יש בה קסם אחר. היא מצד אחד אינטנסיבית ומצד שני מלאת סבלנות ורגועה. היא רועשת אבל גם מאוד חייכנית ושקטה, יש בה (לפחות) 50 גוונים של: נופים עוצרי נשימה, צ'יקן מומו, דל באט, הבדלים בלתי נתפסים ברמות חיים של מקומיים ותיירים, והמון שלווה גם בתוך ההמולה.היה נחמד אם הינו יכולים לתרגם את הDNA של החמלה, הכבוד לזולת, החיוביות (פעם אחת לא שמעתי נפאלי אומר את המילה "לא"), ההסתפקות במה שיש (ולא מתוך מחשבה שהוא מועט), האמון באחר, החיוך, הרצון לעזור, שיש בנפאלים ולהפיץ אותו אצלנו. יכלו להיות להם מיליון תירוצים למה הם יכלו להיות אחרים. אבל מתוך הכל הם בחרו ברוגע. הלוואי עלינו.
נפאל יקרה, תודה על הכל. היית טובה אלינו, קיבלת אותנו בזרועות פתוחות ועם חיוך ענק, גם שחלקנו היו מעט סקפטים, נתת לנו להכיר אותך לאט לאט ולהכיר את האופי האמיתי שלך, עליך בהחלט ניתן לאמר שאת יפיפיה אמיתית גם מבפנים וגם מבחוץ. תודה על הדרך, תודה על הנופים, תודה על השיעורים וההבנות ועל חודשיים מלאי חוויות. את קסם אמיתי.
יאללה גואה HERE WE COME.